Nie można całkowicie zatrzymać procesu starzenia się organizmu, ale są pewne związki go spowalniające. Mowa jest tutaj o antyoksydantach, które wymiatają wolne rodniki. To właśnie te drugie odpowiadają za starzenie się komórek i utratę piękna. Przeciwutleniacze niwelują negatywne działanie wolnych rodników. Czas najwyższy zadbać o to, aby nie brakowało ich w codziennym menu.

Jakie są rodzaje antyoksydantów?

Niezależnie od tego czy ktoś wybiera antyoksydanty w tabletkach czy w kroplach, warto w nie zainwestować, aby zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Najlepszym ich źródłem jest oczyścicie naturalny pokarm, ale nie jest wcale tak łatwo dostarczyć sobie wystarczającej ilości antyoksydantów z diety. Tym bardziej, jeśli ktoś ma zwiększone na nie zapotrzebowanie z różnych powodów typu narażenie na toksyny, stres, używki, brak snu, choroba lub nieprawidłowo zbilansowana dieta. Stres oksydacyjny, za który odpowiadają wolne rodniki, ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie – zarówno psychiczne, jak i fizyczne.

Może doprowadzić nawet do rozwoju poważnych schorzeń. Organizm jest w stanie sam wytworzyć sobie potrzebne mu antyoksydanty. Chodzi tutaj o te endogenne, czyli o enzymy i białka. Z kolei antyoksydanty z zewnątrz noszą nazwę egzogennych. Zwykle pozyskuje się je z pożywienia roślinnego. Bardzo ważne jest spożywanie każdego dnia kilku porcji świeżych warzyw i owoców. Obfitują one w przeciwutleniacze.