Chmiel jest rośliną, o którą w Polsce nietrudno. Łatwo też znaleźć wyroby medyczne, które w swoim składzie zawierają chmiel. Jak się okazuje, roślina ta ma też swoje zastosowanie w ziołolecznictwie, a nie tylko w przemyśle piwowarskim. Pozyskiwany z chmielu susz nazywany jest lupuliną.

4 właściwości chmielu, które warto wykorzystać:

  1. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o działaniu nasennym i uspokajającym chmielu. Pozyskiwany z niego susz działa kojąco na nerwy, jest też doskonałym remedium na różnego rodzaju stresujące sytuacje, a także problemy z zaburzeniami snu.
  2. Kolejną sprawą są estrogenne właściwości chmielu (http://www.lekinatury.pl/pl/ziola/chmiel.html), co czyni go świetnym wsparciem w leczeniu objawów menopauzy u kobiet. Zwiększone wydzielanie żeńskich hormonów sprawia, że za sprawą chmielu łatwiej można poradzić sobie z przykrymi dolegliwościami podczas okresu przekwitania.
  3. Chmiel pozytywnie wpływa także na żołądek. Wykazano, że dzięki chmielowi zwiększa się produkcja śliny, a także ilość wydzielanego soku żołądkowego, który odpowiedzialny jest za trawienie i przyswajanie pokarmów. W efekcie można usprawnić pracę układu pokarmowego, a w szczególności zatroszczyć się o efektywną pracę żołądka.
  4. Chmiel sprawdzi się tez w przypadku leczenia schorzeń układu moczowego, dzięki właściwościom moczopędnym pomoże wypłukać infekcje bakteryjne pęcherza moczowego, wspomoże także radzenie sobie z piaskiem oraz kamieniami tworzącymi się w nerkach.