Tranem nazywa się olej z wątroby dorsza oraz ryb z rodziny dorszowatych. Zawiera witaminy A i D, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): DHA oraz EPA, należące do kwasów omega-3. Składniki te mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, kostny oraz krwionośny, w tym na pracę serca. Ponadto wspierają prawidłowe widzenie i funkcje mózgu.

Jakie są wskazania do stosowania tranu?

Tran zaleca się zażywać w następujących przypadkach:

– wzmacniająco w okresie obniżonej odporności i podczas rekonwalescencji

– w profilaktyce krzywicy

– w zapobieganiu i leczeniu niedoborów wit. A i D

– w osteoporozie

– podczas menopauzy

W jakich postaciach występuje tran?

Dostępne są następujące preparaty z tranem:

– w płynie – przeznaczone dla niemowląt po ukończeniu 1. miesiąca życia lub tran dla starszych dzieci, np. Tran Hasco Kids (dla dzieci powyżej 3. r.ż)

– w kapsułkach – np. tran Hasco – zarejestrowany jako produkt leczniczy

Tran naturalny nie zawiera dodatków smakowych. Dla osób, które nie przepadają za jego aromatem, stworzono np. trany o smaku cytrynowym czy owocowym. Niektóre preparaty wzbogacone są dodatkową dawką witaminy D3. Po otwarciu tran należy przechowywać w lodówce i zużyć w określonym przez producenta czasie, np. butelkę tranu Hasco Kids należy zużyć w czasie nie dłuższym niż 6 miesięcy od otwarcia. Tran w kapsułkach przeznaczony jest dla dorosłych oraz dla starszych dzieci, które potrafią połknąć kapsułkę.

Tranu nie powinno się stosować w przypadku kamicy nerkowej, podwyższonego poziomu wapnia we krwi oraz uczuleniu na składniki preparatu.

Tran posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Warto sięgnąć po niego w okresie osłabienia sił obronnych organizmu, np. w okresie jesienno-zimowym, a także w celu uzupełnienia diety w kwasy DHA I EPA oraz witaminy A i D.